Dat is het probleem niet..

Ooit hoorde ik iemand tussen neus en lippen zeggen: “Ik voel me vaak genoeg ellendig, maar dat is het probleem niet”. Fantastische uitspraak en de spijker op zijn kop!

Je kunt je inderdaad enorm ellendig voelen en soms denken (!) dat alles tegen zit. Hoe je echter met dit gevoel omgaat, maakt het grote verschil in de beleving. Blijft dit gevoel aan je kleven of kun je het beschouwen als een prachtig gecreëerd drama  van het brein?

Misschien dat er van de 100 zorgelijke gedachten die er dagelijks door ons hoofd spelen, er maar 20 die  in enige mate de realiteit benaderen en waarvan er misschien 1 of 2 daadwerkelijk bewaarheid worden.

Het brein is echter een meesterbedrieger. Het haalt een fantastische truc uit. Op het moment dat één van de twintig gedachten bewaarheid wordt, fluistert het brein je toe: “Zie je wel! Alles wat ik bedenk is waar en wórdt waar!” Voor het gemak worden die 99 andere gedachten die niet helpend waren, snel weggemoffeld. Want het brein wil graag, zo graag, de realiteit kunnen bedenken. Door dit trucje neigen wij ernaar veel van onze zorgelijke gedachten té serieus te nemen. 

In veel therapieën en (naar ik hoop ook in) coachingsessies, worden we vaak uitgedaagd om onze gedachten te onderzoeken op realiteitsgehalte. Klopt het eigenlijk wat we denken of is het een prachtige ” ellende-extrapolatie-oefening” van onze geest?

” Mijn chef negeert me al een week. Tijdens de vergadering kreeg ik het woord niet en nu lijkt het of hij me niet ziet staan. Zou dit te maken hebben met de geruchten over een reorganisatie? Misschien ben ik al genomineerd voor “een gesprek”. Zie, hij kijkt alweer weg als ik zijn blik zoek. Ik weet het zeker, ik heb mijn langste tijd hier gehad, ik wordt ontslagen..”.

De beste manier om te weten te komen of deze gedachte-reeks reeel is, is door om hem te onderzoeken. Spreek bijvoorbeeld je gedachten uit naar degene die het betreft. Check het af. Klopt het wat ik denk? Pittig, maar ..misschien brengt het antwoord je een nieuwe realiteit. Niet bedacht, maar in het nu; met bijbehorende duidelijkheid. Misschien niet altijd leuk om te horen, maar dat is het probleem niet…

 

 

 

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie